Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Sunday, 22 January 2012

Ikut trend sampai buta


Hai korang semua. Macam mane dengan holiday? Hope semua sihat & happy dengan holiday masing2. :)

Baru ni best friend aku ade promote contact lens dekat aku. Erm..untuk pengetahuan korang, tak pernah sepanjang hayat aku pakai contact lens. Aku ni penakut sikit nak masukkan contact lens kat mata aku, even aku ade gak keinginan nak pakai contact lens.
 
 
Tapi kan aku tengok sekarang ni especially girls memang ramai sangat obses dengan pemakaian contact lens..tambah2 contact lens yang jenis colour & macam2 corak. ikut trend katenyerrr. Ade yang beli kat uptown n facebook lagi aku tengok. harga bukan main murah, RM25 keatas dah boleh dapat contact lens colour2. Tau tak korang yang contact lens boleh menyebabkan mata menjadi rosak n lagi teruk boleh membutakan mata. Bukanla tak boleh pakai contact lens but lagi bagus beli yang diiktiraf n ade guideline dari optometris. 
 
 
Menurut prosedur betul, penjualan kanta lekap perlu dilakukan optometris bertauliah yang memeriksa mata pengguna terlebih dulu bagi menentukan kesesuaian penggunaan contact lens. Tapi sekarang ni dah berbeza coz kebanyakan pengguna lebih mementingkan produk murah berbanding aspek keselamatan dalam penggunaan contact lens. Kebanyakan pengguna tidak merujuk kepada optometris sebelum mendapatkan contact lens. 
 
So aku advicekan korang untuk beli contact lens di tempat yang betul dan dapatkan guideline yang selamat untuk pemakaian contact lens. Aku nak share sikit guideline2 selamat untuk pemakaian contact lens :
 
 

  • Jangan pakai contact lens dalam masa terlalu lame. Seeloknye pakai kurang dari 8 jam. Mata juga perlukan rest..:)
  • Jangan tidur dengan memakai lens
  • Jangan letak lens (casing) dalam bilik air/ tandas. Kene jage kebersihan ok.
  •  Casing kena tukar tiap2 bulan kalo boleh. Maximum 1 casing digunakan dalam 3 bulan.
  • Lebih elok sekali sekala pakai cermin mata, elakkan everyday pakai lens supaya mata boleh bernafas n lebih segar.
  • Cuci lens dengan solution sahaja
  • Tangan harus dicuci bersih sebelum memakai lens. 
 mata macam ni pun dah cukup cantik pada aku.

Notakaki: Tak perlu lah nak up to date sangat sampai mata boleh menjadi buta. Kita ade sepasang mata je, jangan sebab nak cantik & jimat duit kite kehilangan mata kite.  

10 comments:

  1. aku tak penah beli kat uptown walaupun design semua cantik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cntik2 kan design kat uptown..geram btol aku tgok...;)

      Delete
  2. ramai sangat yg guna n beli lens yg jual harga murah2 tuh - jgnla beli yg tuh - better beli kat kdai cermin mata kn senang atleast dorg boleh guide kita - myra mmg pengguna lens sejak umur 18 lg alhamdulillah tkda pape berlaku. selagi kita pandai jaga kebersihan n tahu cara guna dye insyaallah akan oke ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah myra pndai jage mata...:)

      Delete
  3. rindunya..lama x dtg singgah sini..haha,baru dua ari..hihi,alahai teringin pakai ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa...lame x singgh sini.Ingtkan da lupe kat blog kawan2..

      Delete
  4. takotnya nk pakai lens .. huhu baik pakai crmn mata je la ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..pkai cermin mate lg selamat kan

      Delete
  5. hai linda! org besout mai singgah sini! hehe
    eeeee gerun tengok mata yg penyakit tuh :( tak rela nak korek2 bijik mata nak kluarkan lens.. biarlah org kate x ikot trend ke hape ke.. eeeeeee x rela i taw..hehe

    aah akak org besout jugak.. 1 class dgn kak ref, kak rohaya saidin.. kak reff bertunang 1 january aritu..hehe




    kalo linda setting komen xyah word verification,msti lg best! hehe :)

    slm kenal,
    cik ana-BESOUT :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..mekasih singgah sini..Thankz kak utk teguran. nanti linda try ubah setting dia. Ntah katne setting dia pun linda xtau..:)

      Delete