Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Saturday, 14 April 2012

Diet ooooo diet....

Salam semua...

Hai korang..weekend wat pe je? Jom gi tengok wayang..huhu. Aku takde partner la pulak nak tengok wayang. Raja sedang bahagia dengan ofice trip dia ke Port Dickson...nasib baik dia masih ingat nak kol aku, kalo tak kol memang kecik ati la...heeee. 

By the way, arini aku berjaya buat bende berfaedah. Harini kan cuti, selalunye kalo cuti mesti dah set dalam mind, nak bangun lambat. Tapi hari ni bangun awal sebab raja pagi2 lagi dah kol kacau tido aku. Huu..penyudahnye kul 8pagi aku dah menuju ke taman dekat ngan umah untuk berjoging. Macam tak percaya je dah berjaya joging selama sejam dan berjaya buat 4 pusingan. Memang banyak gile peluh keluar. Rase ringan sikit la badan bile bapak segala toksin pon keluar kan..hehe.



Lately ni memang ramai tegur aku nampak berisi. Sedih gak, rase macam rendah diri pulak bile orang tegur macam tu. Dulu mase sekolah memang aku kurus kering, badan aku naik lepas masuk PLKN. Tapi aku takde lagi la sampai tahap berat naik ke 60 kg. Tu la, sebelum berat makin naik, baik aku jage pemakanan aku n banyakkan exercise. So far, aku dah banyakkan berjalan kaki, wat exercise naik tangga, aku dah tak naik lif dah..lagipon umah aku tingkat 4. 

Bab makan pulak, aku nak mintak pendapat korang semua..ade tak sesape yang berjaya turunkan berat badan dengan diet or jadual pemakanan yang ok? share la sikit dengan aku. So far, aku ngah try ikut jadual ni:

Pagi ( 7 Pagi ):
- Roti bakar sekeping & air teh

Minum pagi( 10 pagi) :
- Air kosong segelas dan kuih 2 ketul
or buah epal

Lunch : 
- Nasi separuh atau suku
- Tomyam or sup
-sayur

Malam ( before 8malam ) :
- Biskut
- Air milo panas



Erm..aku arap2 ade la perubahan sebelum bulan 8 ni. Nanti macam ne nak tunang kalo badan chubby kan. Huuu..takutnye kalo berat naik sampai 60 kg. So, sebelum naik baik aku tabahkan ati wat diet ni...Kalo sesape ade tips nak kuruskan badan or turunkan berat badan jangan lupe share2 dengan aku yang nak make over ni ye.  :)


16 comments:

  1. chubby kan comey sgt.. banyak isi sikit..hehe diet pon diet janji jangan jejaskan kesihatan ok.. amalkan pemakanan yg sihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...comel le sgt kan ..huu, x suke..rindu zaman kurus kering dulu..jeles tgok badan jijah

      Delete
  2. jom ikut remy pi tgk upin dan ipin musical mlm nie.......he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaahhh...bestnye..nak tiket free..:)

      Delete
  3. linda boleh!! mesti la linda cantik time bertunang nanti.. kan..

    ReplyDelete
  4. hahah beb,da lama la x jogging.best nye hg.haha
    ok..diet tu da ngamncam beb.kena ingat dan kawal.paras gula pun
    kena amek tahu.roti tu menggemokkan lg.tp sekeping dua xde hal.nak
    cpt kenyang,makan pisang.bagus :) minum kan air masak byk
    pagi2 madu+air suma telan.amalkan oat saja pun cukup.
    semoga berjaya beb.nak tunang mmg risau wooo pompuan.haha

    ReplyDelete
  5. sya pun nak diet..boroi dah ni..

    ReplyDelete
  6. hanan pom gemok , tp hanan malas la diet , hahaha :D

    ReplyDelete
  7. adamhawa: thankz dear...huhuuu..

    iqa: Thankz doktor iqa...ko le pakar dunia kecantikan. Eh,,makan oat memang bagus kan..:)

    arif: jom la kite wat kempan diet..:)

    hanan: hanan kurus le akak tgok...dah cun da..:)

    ReplyDelete
  8. kawan misz domu pun on diet...petang2 pergi jogging...

    misz domu rasa dah ok dah jdual makan tu.. normally.. banyakkn minum air msak.. dan coffee pun boleh trunkan berat tau..

    dan nasi tu try tukr dgn bnda lain la kot..

    apapun.. misz domu tgok gmbr..cantik je linda.. xd pun berisi..

    ReplyDelete
  9. zaza kdg2 2x sehari je makan..hihi =)

    ReplyDelete
  10. diet, diet jugak, tapi pastikan seimbanglah zat-zt yang diambil tu..tak pun amik supplement kan..takut kekurangan zat pulak nanti~

    ReplyDelete
  11. rilek la...berisi sket baru best...hehehe...diet la cmne pun,,asalkan jaga kesihatan k....

    mlm ni midnight battleship....hehehehe...

    ReplyDelete
  12. amboi jadual dia..hehe,jom dalca teman g tngk wayang,oppss lupa nanti raja dia murka hbs dalca..hahaha

    ReplyDelete
  13. lindah...meh bg isi tu kt sy...sy byk tulang je :)

    ReplyDelete
  14. huhu..sy xboleh nk diet..perut ni klu time mkn kene je masukkan mkann..azam tu ada nk diet..tp tak tercapai lgi..sian perut sy klu lapar..hehe

    ReplyDelete