Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Wednesday, 5 December 2012

Melaka :) - Part 1

Salam semua...


Harini baru berkesempatan nak tulis pasal holiday ke Melaka. Lately ni asik nak tido awal je. Balik keje, mandi, solat n tido..kroh kroh kroh,,esok pagi bangun gi keje. Macam tu je la rutin hidup. Haissshhh..tak maju langsung.

Err..berbalik pasal story ke Melaka tu, kami bertolak dari KL ari sabtu dalam kul 10 pagi. Actually, kene tunggu my family dari perak datang ke sunway dulu baru gerak same2 dengan aku n raja. So we all pegi dalam 2 kereta. Sebelum tu, pagi2 buta tu aku dah wat sandwich dulu, untuk bekalan dalam kete. Hehehe,,sandwich je mampu, nak masak lebih2 sangat le malas.

Dugaan betul sebab highway agak jem, so memang letih. Sepatutnye sekejap je ke Melaka tu kan. Dah tu, sampai je ke Melaka, jalan jem lagi teruk. Baru aku tau Melaka adalah negeri yang sesak. Huhu, ade certain jalan yang sempit n kebanyakan jalan adelah jalan sehala. Hadoiii..membebel je si raja tu. 





Sampai je Tol Ayer keroh bermula la pencarian hotel, actually aku da booking hotel..Gold Leaf hotel, hotel tu bese2 aje. Tapi nak cari location agak susah. Sebab kami semua agak tak paham jalan melaka tu. Aku n raja gune google maps kat henpon je. Last2 tanye orang baru jupe. Tapi serius, agak sedih sebab orang melaka tak mesra. Jangan marah ye orang melaka, tapi pengalaman aku n family kat situ, rase sentap bile tanye jalan pun macam nak marah, bukan sorang tapi 3 4 orang kami tanye.


Yeayyy...da sampai melaka :)



Agak sempit kan, masa ni ngah kalut duk cari hotel kami book tu. Google maps tak membantu lamgsung. Tunggang terbalik tengok google maps :(



Dah sampai hotel, check in, mandi n solat. Kul 5 petang keluar balik. Perut lapar macam tahap kebulur gile. Sebab kami semua breakfast je, lunch tak sempat dah. Kami pun gerak gi mencari port makan, try kol Ikan bakar parameswara, tapi dah full. Last2 kami gi area pantai klebang. Jupe gerai makan, ade ikan bakar. Oder macam2 , antara yang kami oder adalah ikan siakap masak 3 rasa, ikan cencaru bakar, tomyam campur, telur bungkus, sayur kailan ikan masin. Sampai je makanan, terus ngaaappp. Alhamdulillah, makanan especially ikan bakar tak mengecewakan. Memang sedap. :)

Betapa laparnye kami semua sampai abis satu bakul otak2 tu. Otak2 tu sedap :)



Ikan siakap masak 3 rasa ni sedap sangat, last2 aku ngan raja yang banyak ratah ikan ni. Parent aku makan ikan bakar cencaru. Sedap sos dia kate mak aku.


Sebelum nasi sampai , abah oder sate dulu..sate 50 cucuk pun licin..laparrrr =__='




errr...da ngantuk la..nanti aku sambung ye. Nite zzzzz....:)



13 comments:

  1. nnt review lg ye. skit sgt ni... syok2 baca..tetiba habis. hihi..btw..org melaka mmg mcm tu kot? kasar sket? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam nnti linda sambung..
      saje je wat suspen..padahal., mata da ngantuk sgt :)

      Delete
  2. camner leh sambung pulak nie... karang dlm mimpi ler tu....he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..da siap wat karangan da dlm mimpi mlm tadi..:)

      Delete
    2. tak sabar nak tunggu sambungan........he3

      Delete
  3. heee maaf eh orang melaka.. memang gitu pon..agak kasar org melaka ni..ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..tu la, minx maaf ye org melaka. mungkin x semua mcm tu :)

      Delete
  4. hahah..org melaka mmg gitu linda..dorgg ni jenis cakap kasar3 sikit..lahanat lahbau tu sume perkara biasa *teha ramai kawan melak, so dah paham sgt..hee,..dorg tak sombong cume cara dorg camtu..hik3;p

    ReplyDelete
  5. ya, melaka mmg sesak, jalan almost 1 way sahaja....
    in addition skrg musim cuti.. musim cuti (even cuti 3,4 hari) mmg akan sesak melaka tu.... hoho

    org melaka mmg kasar, suara pun high pitch.. tp sedara2 saya semua ok je... boleh je masuk.. ahakz!

    ReplyDelete
  6. setuju dgn komen fateha kat atas tu..org melaka mmg kasar..hehe..kadang2 jumpa bukan bg salam, tp bagi yg macam fateha cakap tu lah..hehe..sabar je lah ye~

    tp, family saya tak macam tu lah..mak saya dah ajar dr kecik dulu..hehe..ayah saya ke kot dulu camtu~

    bandar melaka mmg jem sbb tu kalau balik melaka saya jarang g berjalan keluar..hehe~ :p

    ReplyDelete
  7. Wah best nya dear p melaka..siap tidur lagi.. cik linda..org melaka bhsa dia cam kasar sikit.. tapi xtau la yg cik linda jumpa tu garang or x... misz domu kalau p melaka mesti muka merah2..sebab panas sangat..


    p/s: ni untuk entri org negro

    maaf la kome kat sini..tapi org negro..kebnyakan misz domu jumpa memg kuang ajar.. geram jer..BELIA BENCI PENDATANG KURANG AJAR

    ReplyDelete
  8. syoknye jenjalan melaka yaa linda... sambung lagi keh :)

    ReplyDelete