Salam semua..
Harini nak share resepi je.
Selalu kalau sardin kita duk masak
biasa tu je kan.
Ape kata korang try Sardin masak kicap.
Masak pulak pekat pekat dan pedas.
Walaweh,memang sedap makan
dengan nasi panas panas.
Jamu mata korang dengan gambor dulu..hehehe
Resepi:
- Sardin 1 tin
- Buangkan kuah sardin tu,cuma ambil
ikan sardin sahaja.
- Then u oll basuh sardin tu dengan cermat sebab
takut hancur kan.
- Goreng ikan sardin tu sehingga agak garing.
(part ni kena tabah sebab nanti meletop letop)
- Untuk kuah,just tumbuk bawang merah + bawang putih,halia,black
pepper ,dan cili api.( akak suka makan pedas)
- Tumis bahan2 tumbuk tadi bersama kulit kayu manis + bunga lawang,
then da garing masukkan cili giling sesudu.
- kemudian da pecah minyak,masukkan kicap manis.
- Kalau pekat sangat masukkan sikit air,then asam jawa sikit.
- untuk perasa masukkan garam dan gula sesedap rasa korang.
- Kemudian,masukkan la ikan sardin yang dah digoreng,dan masukkan
bawang / daun bawang/ cili sbg hiasan.Dah siap.
Resepi ni simple je..ingat lagi masa kecil dulu ni resepi yang abah selalu
masak utk family. Sedappp sangat
Eh lapar pulak perut kite.
Pssss: Korang sihat ?? Rindu kat semua kawan2 blogger :)
selain msk kicap
ReplyDeletesadin msk kari ngn msk lemak cili api pun sedap
selalu jgk akak cube mmg sgt puas hati
aah kan kak, masak kari pun sodap..bertmbah mkn nasi nnt :)
DeleteSihat je Linda....alhamdulilah.
ReplyDeleteTak pernah lagi masak sardin ni selain sambal. Tak rasa sayang ke Linda buang kuah dia tu. Sedap kan...