Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Friday, 27 January 2012

Ayah merokok anak leukemia


Menurut satu penyelidikan  di Australia, anak- anak yang mempunyai ayah perokok berisiko untuk menghidap leukemia. Tembakau yang penuh racun mengandungi karsinogen juga turut boleh menyebabkan kerosakan2 pada sel2 yang menghasilkan sperma.

Lelaki memang best je kan isap rokok n hembus asap sesuke ati. Memang nampak macho dan gagah la lelaki yang merokok tuh, TAPI..yang dapat kesan buruknnye orang2 yang disekelilingnye. Ermm..kan tak bagus tu. Kesianla dekat anak2 yang tak bersalah tu. 


Bahan kimia yang terdapat pada rokok :

1)Aseton (penanggal cat)
2)Ammonia(pencuci lantai)
3)Metanol(bahan api)
4)Naftalena(ubat gegat)
5)Karbon monoksida(gas beracun dari ekzos kereta)
6)Vinil Klorida(membuat PVC)
7)Hidrogen Sianida(racun yang digunakan dalam
kebuk gas
8)Toluena
9)Arsenik(racun anai-anai)
10)Fenol
11)Butana
12)DDT(racun makluk perosak)
13)Nikotin
14)Tar

Gambar kat atas tu menunjukkan segala bagai bahan2 merbahaya yang ade dalam rokok n kegunaan bahan2 tuh. Semuanye bahan yang tak elok, tak de satu pun yang mendatangkan faedah pada orang yang menghisap rokok tuh.   

Kesimpulannye pada semua lelaki2 yang merokok especially yang ade anak, if korang tak sayang nyawa korang, at least sayangkanla nyawa anak2 korang. Anak tu kan anugerah dan amanah dari ALLAH. Lagi bagus kalo korang boleh stop smoking, tapi kalo tak boleh stop..kat umah janganlah smoke depan anak2. Esok2 anak pun ikut smoking.


8 comments:

  1. Aku suruh Syed isap rokok luar rumah.kalau asap rokok lalu depan hidung anak aku,aku bakar dia ...

    ReplyDelete
  2. haha..itu yg sepatotnyer..kite bakor je.

    ReplyDelete
  3. lagi kita larang lagi depa isap..
    merosak kan keturunan je rokok ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe..baik tak yah larang..hehe

      Delete
  4. mENcegah lebih baek dari merawat..so, please stop smoking la yer si ayah..

    lagipun.. if kita nak mengajar anak supaya tak merokok..kita kena ajar dengan sikap kita..sebab anak mudah meniru sikap ibu bapa.. if abapa merokok..tak mustahil anaknya tak merokok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu misz domu..ni merokok depan anak mestila ank berminat nak try gak..kehkehkeh

      Delete
  5. ermm nceb bek lah x langsung niat nk cuba..huh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak smoke ye? bagus2..inilah calon suami yang wanita2 di malaysia cari..:)

      Delete