Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Friday, 30 March 2012

Elakkan gambar gambar binatang

Salam semua..:)

Gud morning u all, pagi2 ni rase cam nak sharing something yang aku baru bace. Hope kite boleh same2 renung2 kan tentang bende ni..

Hadis :

Dari Aisyah r.a katanya, dia membeli bantal-bantal kecil bergambar-gambar. Maka tatkala Rasulullah s.a.w melihat bantal-bantal tersebut baginda berhenti di muka pintu dan tidak terus masuk. Aku tahu dari wajah baginda bahawa baginda tidak senang. Berkata Aisyah:"Ya Rasulullah! Aku bertaubat kepada Allah dan Rasul-Nya. Apakah kesalahanku? Rasulullah s.a.w kembali bertanya:"Bantal-bantal apakah itu?" Jawab Aisyah, "Aku membelinya sebagai tempat duduk anda atau tempat anda bersandar." Sabda Rasulullah s.a.w:"Pelukis gambar-gambar ini akan disiksa di hari kiamat seraya dikatakan kepada mereka:"Hidupkanlah gambar-gambar yang kamu lukis itu!" Kemudian baginda bersabda:"Sebuah rumah yang terdapat di dalamnya gambar-gambar (haiwan), malaikat tidak mahu masuk ke dalam rumah itu." (Muslim)

Bile bace ni automatik aku duk pikir kat umah aku de tak bende2 gambar binatang or patung2 ke. Yang pasti dalam bilik aku ade satu teddy bear yang pernah dihadiahkan oleh raja. Ade jugak orang kata tak elok kan simpan teddy bear, tapi aku tak simpan sebagai perhiasan..aku buat teman peluk tidurku..kehkehkeh, nak peluk husband takde husband lagi kan. 

Yang pastinye aku rase aku takde simpan pape gambar binatang kat umah, n sesape yang de simpan kepala2 binatang buat hiasan tu better korang remove ..tu memang tak elok yer.  So better kite letak ayat2 suci AL_quran atau gambar2 alam semulajadi. Kan ke memandang alam semulajadi tu menyejukkan mata dan pikiran kite..:) 

Nah, ni gambar untuk terapi mata dan otak anda2 semua, hope u all have a nice day.
 

 

  


Perasan tak gambar yg de kerusi tepi pokok tu, bestnye kalo dapat duduk situ kan, mesti tenang gile..
 

10 comments:

  1. Alhamdulillah xde ltk pape gmbr binatang pn kt umh...
    mmg sejuk mata mamandang gmbr2 tu Linda...

    ReplyDelete
  2. rumah cik mama takder lak picca yg terlarg tu..

    ReplyDelete
  3. ada gmbr kucing, acane ni? buang la gamaknya, hehe

    ReplyDelete
  4. x suka patung..sgt suka gmbr2 pemandangan yg cantik2

    ReplyDelete
  5. gambar pemandangan lagi menenangkan mata..

    ReplyDelete
  6. lawa2 btol gmbr2 permandangan tu...

    lepas baca kt atas tu pun aku terus ingat2 balik ada ke x gmbr2 haiwan kat rumah...emmm..

    ReplyDelete
  7. wahhh...tazkirah dari ustazah linda..hehe,btol tu ramai yg x sedar lgi tentang hal tu

    ReplyDelete