Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Wednesday, 30 May 2012

Nak gigi yang bersinar sinar??

Salam semua...

Selain rambut, gigi juga merupakan aset yang penting pada kita. Ape gune senyuman manis kalo gigi kita tak cantik kan. Gigi yang putih dan bersih akan mencantikkan lagi senyuman di wajah kita. Arini nak share dengan korang beberapa petua untuk memutihkan gigi. 

Petua 1 
Campurkan sedikit garam bersama ubat gigi dan gosokkan ke gigi selama beberapa minit. Setelah gosok gigi, kumur dan anda akan dapat rasa sejuk di bahagian gigi.

Petua 2
Tumbuk sedikit kayu arang sehingga lumat. Ambil sedikit serbuk kayu arang yang dah ditumbuk tadi dan gosokkan sekitar gigi yang kuning. 

Petua 3
Tumbuk halus beberapa helai daun lalang untuk digosokkan pada gigi.

Petua 4
Bakar buah pinang sehingga kehitaman dan menjadi arang, kemudian tumbuk sehingga lumat dan gosokkan di sekitar gigi yang kekuningan.

Petua 5
Amalkan sental gigi dengan serbuk soda bikarbonat sebelum memberus gigi. 




20 comments:

  1. bagus petua tu.......
    nanti nk tgk ade stock apa kat dapur....he3..... garam ade ler....

    ReplyDelete
  2. yg guna garam paling praktikal hihi..yg lain manala nk carik duk bandar ni kan hihi

    ReplyDelete
  3. Kalau gigi memang jenis kaler kuning bley berkesan ker petua2 kat atas.. maybe try garam la nanti. thanks for the info

    ReplyDelete
  4. yg first tu paling senang nak buat..hehe~

    ReplyDelete
  5. oyeah tq3 for the petua hihiks!

    ReplyDelete
  6. saya la manusia yg paling malas buat petua tp tetap teruja lau de yg berkongsi petua ni.hihi

    ReplyDelete
  7. tips terbaik! saila bt yg no.5 tu..hehe
    cadangan linda tu bt saila btmbh syg kt linda ada la.. :D thank u sbb bg cdgan mcm tu.. bernas sgt2 :))

    bekas hantaran tu saila beli dkt kedai bunga area rmh saila je :)

    ReplyDelete
  8. rm9.90 setiap satu..itu pun slps ibu tawar menawar..stakat ni saila sewa dkt kwn2 dekat sbb wedding saila lmbt lagi..so kesian kat kwn2 yg kesuntukan masa :(

    ReplyDelete
  9. nama kedai tu x glamer.. kalau linda dtg area selayang (pasar siang/pasar harian selayang), baru jmp kedai bunga tu.. harga asal rm13.90.. huhuhuhu!

    ReplyDelete
  10. Kat selayang ke??? Kedai mane? Raje duk selayang

    ReplyDelete
  11. la, yeke?? hehehe.. selayang baru..bgtau raje, kedai bunga tu dekat pasar pagi selayang..yg sederet dgn kedai kasut YeBeng. nnt linda masuk kedai cina yg paling dekat dgn kedai kasut YeBeng tau.. owner kedai dia cina lelaki..lagi 3buah kedai lain tu owner dia pmpuan :)

    ReplyDelete
  12. serbuk arang dan soda berkarbonat tu kalau tertelan boleh membawa maut tak? :-p

    ReplyDelete
  13. wah, dah lama cari petua ni..

    =) linda, bantal terpulang pada custommer, zaza buat n tunjuk, pelanggan puas hati baru cetak =)

    ReplyDelete
  14. wahhhhhh...selamat mendengar petua dari doktor gigi linda....hehe..

    gigi x rata,,,nk jadikan bersinar pun mcm segan...haha..

    ReplyDelete
  15. wahhh!! best².. nak ambik 1 petua la.. kasi putih gigi ni.. hehehe

    ReplyDelete