Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Monday, 30 July 2012

Resepi Oreo Cheesecake Tanpa Bakar

Salam Semua...




Disebabkan ramai yang berminat dengan oreo cheesecake dalam entry sebelum ni, nah resepi aku kongsikan dengan korang. Sangatla senang nak wat, sebab tak perlu bakar. Lepas siap adun, terus letak dalam peti bagi sejuk dan makan..:)

Bahan-Bahan:
2 packet Biskut Oreo 
1/2 butter yang dilembutkan pada suhu bilik
250gm Cream cheese (brand philadelphia)
200gm whipping cream (kotak kecil)
1 cawan fresh milk (kalo taknak gune fresh milk, boleh guna yogurt asli)
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu gelatin
air panas sedikit

Cara-cara:
-1 1/2 packet oreo dihancurkan(cream biskut tu aku asingkan), jangan gune blend sebab nanti terlalu halus. Campurkan dengan butter, gaulkan seperti doh. Bile dah rata oreo n butter tu, tekankan dalam bekas/ loyang. Aku gune tupperware je. Tekan sampai mampat tau. Lepas tu masukkan dalam peti.



- Dalam mixer bowl, masukkan 250gm cream cheese (biasenya satu bekas tu memang 250gm) dan  gula , pukul sampai kembang.Lepas tu masukkan whipping cream dan fresh milk dan sikit esen vanilla dan pukul sekali. Jangan pukul terlalu lame ye. Korang agak2 je la.Kalo suke boleh masukkan oreo yang kite dah hancurkan sikit masuk dalam adunan tu.

-sementara tu, dalam bekas lain masukkan gelatin serbuk tu dan sikit air panas. kacau sampai larut dan masukkan cepat2 dalam adunan tu dan kacau sebati. 


- Lepas tu masukkan adunan tadi dalam bekas yang kite dah letak doh oreo tadi. Kalo suke boleh le tabur2 kan oreo yang kite pecahakan sedikit untuk dibuat hiasan. Masukkan dalam peti lebih kurang 4 jam untuk bagi dia sejuk dan keras sedikit. Siap sudaaa..:)


Gambar tu bukan gambar aku tau, tu dari blog Wani & Azhar, korang boleh tengok blog dia untuk tengok cara2 dia. Aku pun tengok resepi dari blog dia.Maaf la aku tak sempat nak tangkap gambar sebab fokus sangat buat oreo cheesecake ni. Selamat mencuba semua..:)


22 comments:

  1. bestnya..nmpk mcm sng nk buat..tq for da recipe :)

    ReplyDelete
  2. kalau la ko boleh buatkan untuk aku......

    ReplyDelete
  3. best2..nak cuba la nanti...harap2 menjadik!

    ReplyDelete
  4. saya nak try buat..... x sabar.. hehe

    ReplyDelete
  5. nak try...nampak cam sng je...

    ReplyDelete
  6. Sile2..jgn malu2 mncube. Da siap nnt,semua bg kat linda sikit ye. Hihi

    ReplyDelete
  7. sodaaapppnya tengok gmbar.. bak mai sini sikit..nak buat..misz domu if pegang apa..mesti xpernah nak jadi..hehehe

    ReplyDelete
  8. nk tryyyy..sbb nmpk senang..akak suko resipi yg senang-senang nih hehe

    ReplyDelete
  9. yeayy dah kongsi resipi!! leh cube ni...

    ReplyDelete
  10. lInda,kalau x guna gelatin pon boleh kan? tolong balas ni kotak komen rara eh.hehehe thanks dear!

    ReplyDelete
  11. macam best ler pulak........
    simple jer......

    ReplyDelete
  12. perggghh serius terliur dh...teroz nk berbuka...hehe

    ReplyDelete
  13. wah, xyah bakar langsung ke?

    masuk dalam peti ais aje??

    ReplyDelete
  14. haah, masuk dlm peti jer..tryla

    ReplyDelete
  15. nak buat jgk!!! wah,excited lak ;P

    ReplyDelete
  16. wahh..dah lame teringin nak buat nie taw!! balik nti nak try!! hehe

    ReplyDelete
  17. nak try jgk laa resepi yg super duper sodaappp ni... selalu beli je kat kdai bakery... ngeheehehe

    ReplyDelete
  18. Kalau x gune gelatin boleh x...or tukar ke yg lain ker...

    ReplyDelete
  19. Gelatin tuu, kalau ganti dgn serbuk agar2 pon boleh kan??

    ReplyDelete