Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Thursday, 4 October 2012

Hobi baru..;)

Salam semua...


Alhamdulillah, sekarang dah masuk bulan 10. Sekejap je kan masa berlalu, sedar tak sedar dah sebulan aku bergelar tunangan Raja. Alhamdulillah, bersyukur sangat sebab aku happy dengan life sekarang. Tapi biasala, takkan la aku n Raja tak selisih paham or gaduh langsung kan. Yang penting same2 kene pandai cool la untuk settel kan problem. Semoga hubungan kami lebih kukuh, dan semoga semuanya berjalan lancar untuk mengakhiri zaman bujang :)

Sekarang ni aku da ade hobi baru, ni pengaruh dari Raja la ni. Hobi baru aku sekarang HIKING, ataupun memanjat bukit n gunung. Haaha..mencabar giler u oll hobi baru mak jemah. Cam yang u oll tau, last week i oll gi memanjat Bukit Broga dekat area Semenyih. Serius best :)

Aku join Raja n kawan2 kitorang naik Bukit Broga tu, actually ni 1st time aku hiking la. Kalo Raja n kawan2  dia dah bese da, dorang Gunung Nuang pun dah naik da. So aritu kitorang start naik Bukit Broga dalam kul 7 pagi. Sedih sebab tak dapat naik sebelum matahari terbit. Sampai je kat area kaki bukit Broga tu korang boleh park kereta dekat kawasan parking, charge parking cume rm2. 



Ni kat parking kereta, dalam kebun kelapa sawit. Jangan isau sebab selamat park kat sini. De orang jaga :)
Entah ape la tunang i buat tu.

Ni permulaan nak naik..mula2 naik korang rase semput, tapi kene TABAH stabilkan pernafasan korang. Dah lame2 tu baru ok :)

Abang komando aku kat depan tu, kononnye leader. Haha.



Bile weekend memang ramai yang naik bukit broga ni, boleh nampak dalam gambar ni betapa ramainye orang. Ni otw nak ke atas :)


Ni pic kat kawasan atas, kat cerun tinggi.Memang kat sini aku rase bahaya sikit sebab tanah je, takde rumput n licin sikit. Bile pandang belakang boleh nampak bawah. Takut gile..rase cam dah gigil2 kepala lutut. Raja cakap kene lawan perasaan TAKUT & GAYAT. =_="


Berehat kejap..tarik nafas dan hembus napasss..Pffff


Ahhh..muke aku macam nak kene lempang. Mase ni penat, raja pulak suh senyum nak tangkap gambar. Maka terhasil lah senyuman yang plastik macam tuh. Huh.


Lepas dari kawasan cerun tadi baru jupe kawasan lapang sikit, korang leh lepak2, nak tangkap gambar pun buleh..cantik kan pemandangan sini. Kat Broga ni banyak lalang.cantik sangat :)

Lepas dah tarik napas panjang2 sambung naik ke puncak. 

Nak naik ke puncak korang kene tempuh batu besar ni dulu. Susah sikit la, aku pun sampai luke2 tangan sebab tersagat kat batu besar tu. 




Yeayyyy..dah sampai puncak! Best gile. Kalo nampak bendera Malaysia tu maknenye korang dah sampai puncak ler tu. Kat atas batu tu raja n alang :) Raja ngah khusyuk tangkap gambar, 




Alang :)

Nampak tak signboard tulis Puncak Bukit Broga 
400M. 

Dah lepak lame2 kat atas puncak tu, kitorang pun turun le balik. Takkan nak bermalam kat atas tu pulak kan. :)



Otw turun. Nak turun kene hati2, perhatikan betul2 langkah kaki korang. Kang ade yang tergolek2. 


Dua2 pun dah gemok :(

Ape pun tak boleh =_='


Keseluruhannye memang best la pengalaman naik Bukit Broga ni, bagi sesiapa yang baru nak berjinak jinak dalam dunia mendaki ni boleh la cuba naik Bukit Broga dulu. Untuk fitkan stamina korang dulu. 


************************************************************************

Tips :
- Masa mendaki tak perlu nak bawak barang banyak2 sebab taknak beratkan beg, bile beg berat akan letihkan korang.

- Make sure korang isi perut dulu sebelum naik, kang kalo pengsan sape yang susah? kawan2 korang gak yang susah nak heret bawak korang turun. Takkan nak golekkan korang sampai bawah pulak.

- Jangan lupe bawak bekalan air mineral or 100 plus, dan coklat. Kenapa coklat? sebab coklat untuk menambahkan stamina kita. Jangan pulak bawah spagheti bolognese naik atas bukit. Tak kuaserrr.

- Pakai pakaian dan kasut yang sesuai dan selesa. Jangan pakai selipar, sebab nanti boleh jatuh n cedera.

*************************************************************************

Lepas ni dah jarang la rakyat KL nampak Raja n Linda dating kat shpping complex. sebab dorang sibuk mendaki bukit. Haha. Ahad ni aku nak naik Broga lagi, sebab nak praktis kaki n pernafasan. Next trip nak ke Bukit Tabur, Gunung Nuang. Kalo lepas naik gunung Nunang  we all nak gi Gunung Tahan. Mudah mudahan berjaya la hendaknya :)


Bukit Tabur. Insyaallah next trip :)



29 comments:

  1. waa bestnya, pengalaman dapat badan pun sihat kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..best2. memang nk sihatkan badan ni :)

      Delete
  2. bestnya hobi linda ni..sihat bdn :) bgs tau ada hobi sihat mcm ni dgn pasangan :)

    ReplyDelete
  3. wah, bestnya...menarik hobi camni, lg2 sama hobi ngn tunang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ade tunang baru semangat nak naik bukit :)

      Delete
  4. wahwahwah Broga ! bestnyew Linda dah p..
    nk p gak la nanti.. best ni daki2 bukit
    nih.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak meh la dtg sini, kite naik bukit same2

      Delete
    2. hermmmm ala besnye kan kalo dpt join..
      nanti la kak ana nk plan dgn are-are :)

      Delete
  5. dh lama tinggal..last naik gunung ledang..best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..bestnye shu dah naik gunung ledang. mesti aktif kan shu ni :)

      Delete
  6. Takdeckesempatan lagi nak naik broga hill ni... bilalah agaknya dapat peluang...

    ReplyDelete
  7. lum penah lagi rase panjat gunung atau bukit ni.. mana taknya.. jalan sikit je dah pancit sbab mengah.. ehhee ada mslah kesihatan sket.. syok tgk pnglaman linda n raja naik bukit ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bert...kite pun pancit gak sebab linda de asma :)

      Delete
  8. that was really interesting..! shirah pun suka kot hiking tapi xd teman..semua tman shirah cam xsuka aktviti lasak..apa pun..moga dapat pernafasan yang elok..apa pun..make sure warm up dulu badan..baru lagi bertenaga..hehehe

    ReplyDelete
  9. bagus la ada hobi baru.... sweet la kan pegi ngn tunang...hehehe...

    tp kena sentiasa berhati-hati tau....malang tidak berbau...

    berjogging or bersukan selalu pun sihatkan badan jgk..hehe...

    teruskan dgn hobi baru anda, tp make sure sentiasa berjaga-jaga ok...

    ReplyDelete
  10. Bestnya ..nk join gak..da lama tak adventure cmni.

    ReplyDelete
  11. hu3...dah sampaio kat puncak broga tu.... remy sajes pi gunung stong....tak payah sampai ke puncak.... sampai 500 kaki pun dah cukup...lepak kat base kem.... nanti jadi ler cam remy..... terasa heaven kat atas tu.....

    ReplyDelete
  12. mmg ramai sni.. n agak bhaya.. kami penah pegi taim hujan.

    kawan sy penah terpelanting jatuh..huhu

    ReplyDelete
  13. wahh mesti penat kan. sy cpt penat

    ReplyDelete
  14. wah..bagus2, leh kuruskan badan skali kan..hehe~ :)

    jimat pun jimat~

    ReplyDelete
  15. woooo ... sy dh penah daki broga nihh ..
    hampeh sungguh sbb sgt gerun .. huhuh

    ReplyDelete
  16. Banyaknya plan aktiviti hiking...hobi yg baik...gunung ledang jom hikjng...naik dari Selandar...trilll..dan mengujakan tapi kena camping ler. 5 jam naik...3 jam turun..

    ReplyDelete
  17. Hiking hiking jugak. awak tu darah manis. take care. hihi.

    ReplyDelete