Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Sunday, 17 July 2011

Senyum… Tak perlu kata apa2…



Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Adoiiiiii….nape la hampir hari2 aku ditakdirkan berjupe dengan manusia yg tak tahu nak menikmati hidup yg indah ini. Korang tolongla banyak2 kan senyuman di bibir korang yg seksi tu yer. Especially nyer gurl..kejdahnye ko pakai lipstik mahal2,berjenama tapi ko tak reti nak senyum dengan orang…Senyum je pun. Takdenyer koyak mulut ko tuh kalo ko senyum. Senyum tu kan sedekah…haiiiissshhhhh…
Lately nih aku banyak beurusan ngan orang luar. Tapi malangnye aku selalu ditakdirkan berjupe ngan insan2 yg tak reti nak senyum. Tak salah pun senyum tuh..korang tau tak senyum itu adelah terapi yg baik n adelah permulaan yg baik untuk hari korang.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah ceria dan senyuman).” – Hadis Riwayat Muslim.

Meh sini aku nak share sikit pasal benefit senyum ni yer:

1) Senyum itu awet Muda

Nak nampak muda tak payah ler ko nak membazir duit pakai cosmetic mahal2. Kalo muke ko lawa pun tapi tak reti nak senyum pun nak watpe kan. Urat senyum dah putus ke yong??? Actually ape yg bagusnye pasal senyum, bile kite senyum muke kita nampak ceria. Semasa kite senyum kite akan menggunakan 17 otot muke. Korang tahu tak kalo korang mengerutkan dahi korang akan menggunakan 43 otot muke...so belajar2 la untuk senyum ye adik2 manissss..Orang tengok pun sedap je mata memandang..takdelah orang tengok ko rase mendidih darah di setiap pelusuk urat.
 
2) Menyihatkan tubuh badan & Otak


Mesti korang tak tahu kan yg senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru. So, tak payah le ko nak gi sampai ke thailand nak berurut...korang gelak je la...tapi janganle gelak tak kene tempat, if gelak memanjang alamatnye adelah yg akan dihantar ke tanjung rambutan..

Selain tu jugak kajian menunjukkan yg bile kite senyum dan ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam, ia bersamaan dengan latihan kardiovaskular 10 mint...waaaahhh...ape lagi golak la puas2.

3) Dapat merubah mood

Memang sangat susah kan kite nak tersenyum semasa kite dalam keadaan marah.. tapi hakikatnya kite memang kene senyum bcoz senyum dapat mengubah mood kite menjadi lebih baik.  Bile kite senyum ia dapat meransang hormon2 yg baik dalam badan kita... Aku sendiri pun susah untuk senyum time marah..kang orang kate aku tak betul pulak.

4) Meningkatkan keyakinan diri

Percaya atau tidak, senyum itu dapat meningkatkan tahap keyakinan diri korang semua..so tak payah le ko nak pegi team building setiap bulan kalo ko tak tahu ape itu SENYUM...:). orang yg sentiasa senyum adelah orang yg otaknye berpikiran positif n mereka ini ade aura yg baik n selalu suksess dalam hidup. Tak percaya cubelah...aku pun ngah senyum nih.....hihi

5) Akan mendapat balasan yg baik

Actually aku bukan suh korang senyum untuk mengharapkan balasan. Tapi percaya la bile kite selalu senyum dan bermuka manis, kite akan buat semua orang disekeliling kite senang untuk bekerja or berurusan dengan kita. Aku sendirti dah cube amalkan sikap senyum ni kat ofiss.. Alhamdulillah aku dapat ramai kawan2 n rezeki dimurahkan... Pelanggan dari luar pun senang nak berurusan dengan kite...

Kesimpulannya, tak kesah la seberapa banyak pun faedah senyum ini, tetapi yang penting kite senyum dengan ikhlas. Tak susah mane pun senyum ini....... PEACE.


No comments:

Post a Comment