Letstogether Babes :)

Teman Melangkah

Thursday, 28 July 2011


Terima Kasih!
TERIMA KASIH….rasenya dari kite kecik kite dah di ajar oleh parent n cikgu untuk mengucapkan terima kasih setiap kali ade orang tolong kite. Terima kasih tu ape ek.???? Terima kasih tu tanda kita menghargai ape saje yg seseorang lakukan untuk kite. Tak kesahla pertolongan dia adelah sekecil virus E-coli pun.
Well, aku rase rakyat Malaysia still lagi ada sikap tak reti nak ucap terima kasih. Berat sangat kot mulut dorang tuh sampai tak boleh nak ucap terima kasih. Aku pernah baca satu artikel tentang satu kajian yg menunjukkan rakyat Malaysia dianggap antara Rakyat yg kurang ajar kerana tak reti nak mengamalkan sikap Berterima Kasih. 

Korang akan nampak cun, hot, cute, n hensem kalau: 

Say Thanks to pemandu bas tiap kali korang turun bas. Korang hargai lah sikit driver2 bas tu yg dah penat tekan pedal minyak n brek untuk menghantar korang. At least ucapan Thanks korang tuh dapat la kurangkan tahap keletihan driver bas tu menghadap jem ari2
 
****************************

Say Thanks to abang /akak/mamak yg ambik order makanan korang kat warung/kedai makan/ restoran/fast food. Dah la korang jerit2 je panggil mamak tu, pastu korang gelak2 kan dia pulak kalo mamak tu salah cakap ..grrr….bencinyer aku ngan manusia spesies nih. Tak baik tau, dia dah ambikkan order korang tu, korang ucaplah TERIMA KASIH…..
 
*************************

Say Thanks to Operator/ customer service agent / receptionist… erm…jangan la pandang pada jawatan sangat. Walaupun mereka adalah golongan bawahan tapi dorang jugaklah yg tolong korang every time korang ade problem ngan service or product yg korang langgan. Ni tak, dah le nak mintak tolong pun cakap kasar, bile dah tolong boleh pulak letak fon or blah macam tu jer…weiii..ko ingat ko cantik or besar sangat sampai nak layan orang macam tu..uishhh…plsss..huh..aku emosi plak coz aku penah kerja customer service…haha..ari2 kene maki ngan orang…

 *******************

Ape2 pun tak kisah macam mane pun korang menghadapi hari2 korang, tapi jangan lupe yg semua manusia same jer. Pangkat , harta, wang, n darjat kebesaran tuh tak bawak ke mane2 pun. Allah jadikan manusia daripada tanah n kite semua sama je… tak salah untuk kita saling menghargai sesame manusia… Juz think positive yg kita buat baik Insyaallah akan dibalas baik…betul tak ????



No comments:

Post a Comment